Skip to main content

Conflicten, relatieproblemen, burn-out, stress,…waren er reeds voor Covid-19.Voeg hierbij dan de quarantaine die extra stress, angst, onzekerheid met zich meebrengt. Dan is het een hele uitdaging om samen te leven. Toch wil je uiteraard graag als koppel/gezin overleven. Hierbij enkele tips.

Respecteer elkaars manier van reageren

De ene persoon reageert heel angstig, terwijl de ander in vertrouwen blijft. Probeer hierbij begrip te hebben voor elkaars beleving, zonder dat er een oplossing zal zijn. Breng elkaar hierin balans zodat je beide niet doorschiet naar een bepaalde kant. Dit zou de afstand tussen jullie enkel kunnen vergroten. Beide reacties hebben iets positiefs en waardevol. De gezonde angst maakt dat we de maatregelen au serieus nemen en naleven. Een gezonde manier van vertrouwen maakt dat we toch nog in actie komen. We elke dag in hoop verder gaan en niet ‘verlammen’.

Wat je voelt is ook normaal

Angst, verdriet, onmacht, kwaadheid, …zoveel gevoelens/emoties die door je lichaam woelen. Waarbij het verstand te klein lijkt om dit alles te vatten. Praat erover (met je partner als dit kan of een goede vriend of vriendin) ook al is het via de digitale weg. Je zal zien dat je niet alleen bent. Delen helpt, hoe cliché het ook klinkt. Ook al kunnen we hierdoor de realiteit niet veranderen. We loodsen doorheen deze tijd met deze mengeling van gevoelens en emoties. Je merkt al dat het de ene helpt om humor in te zetten, hoopvolle teksten te lezen, zelf iets te kunnen betekenen voor de ander, … Wat we ook doen, het gevoel wil toch gehoord worden.

Geef met je stem een grens aan in plaats van de grens als stem te gebruiken

Het lukt niet altijd om met even veel geduld op je kinderen of partner te reageren. Zorg ervoor dat je het naar je partner of een andere volwassenen durft te communiceren. Wissel elkaar af als de ene het wat lastiger heeft. Deel de zorgen en het dragen ervan. Ook al was dit evenwicht misschien daarvoor verstoord. Spreek je zorgen uit in plaats van je te forceren en over je grenzen te blijven gaan. Zorg voor een manier om terug rustig te worden. Dit kan voor iedereen anders zijn, maar zal het samenleven aangenamer maken. Nu het nog kan is wandelen, fietsen, letterlijk een luchtje scheppen, muziek luisteren, schrijven, tekenen, … een goede optie. Maak een lijstje en test het uit. Leer jezelf hierin kennen, mocht dit nog niet zo zijn. Ook als je af en toe je grenst bereikt, blijf je een goede ouder. Kinderen die moeten omgaan met de onvoorspelbare reactie van ouders, krijgen extra stress. Blijf voorspelbaar.

Structuur binnen de 4 muren

Structuur geeft ons nog een gevoel van controle. De controle die we volledig lijken te verliezen. Onze vrijheid die beperkt is. Dus enkel thuis kunnen we het voor onszelf en zeker kinderen voorspelbaar maken. Het lijkt misschien heel schools, maar een zichtbare planning voor het gezin kan een verschil maken. De gewoonten die er waren kan je zeker ook behouden zoals woensdag pannenkoekendag, verhaal bij slapengaan, samen ontbijten, …In principe behoudt je alles van gewoonten die je kan behouden. Je kan echter geen vervangende leerkracht thuis zijn , maar je varieert best tussen ontspanning en inspanning.

Wat neem je mee?

  • Respecteer elkaars manier van reageren en praat erover.
  • Wat je voelt is ook normaal, delen helpt.
  • Bewaak je eigen grenzen en creëer rustmomenten voor jezelf.
  • Zorg voor structuur en behoudt zoveel mogelijk routines (die nog mogelijk zijn.)

Met welke vragen blijf je zitten rond het samenleven? Stuur gerust een mailtje naar fabienne@rustinjezelf.be Zorg voor jezelf en elkaar !

Photo by L N on Unsplash