Skip to main content

Herken je dat …

je een wenend kind hebt tijdens de wissel naar de andere ouder.

het kind zelf aangeeft dat het verhuizen maar niks vindt.

je kind zegt: mama of papa vanaf nu zal ik voor jou zorgen.

het kind eigenlijk niemand wil missen en stiekem hoopt op een verzoening.

 

Veel gescheiden ouders kampen met een schuldgevoel t.o.v. de kinderen. Hierbij dan ook nog eens toekijken hoe je kind worstelt met gevoelens van verdriet, kwaadheid, angst, … maakt het er niet makkelijker op. Toch kan je zeker jouw kind ondersteunen zonder de klok te moeten terugdraaien. Het schuldgevoel leidt er vaak toe dat we gaan compenseren met extra aandacht (samen slapen in hetzelfde bed, regels versoepelen), dit is niet vol te houden. Dit kan soms extra verwarrend zijn voor kinderen waardoor ze sneller de plaats innemen van de afwezige ouder. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk routines (in de mate van het mogelijke) zoals slaapdagen bij oma en opa, slaaprituelen, sportactiviteiten,…  Zorg dat je kind kind blijft, maar je mag best nog grenzen trekken en regels hebben zoals voorheen.

Een gelukkig kind ook na een scheiding

Uiteindelijk wil je als ouder het beste voor jouw kind (daar ga ik tenminste van uit) en kan je de scheiding zo goed mogelijk voor jouw kind laten verlopen. Ook al is dit niet altijd even makkelijk en heb je natuurlijk ook jouw eigen rouwproces. Als je zelf in kwaadheid zit tegenover jouw ex dan kan  het helpen om de foto van jullie kind erbij te nemen tijdens belmomenten met hem/haar, mails, berichten. In contact met anderen spreek je best over de vader/ moeder van i.p.v. de ex.

Een kind zoekt vaak naar houvast, ook in de herinneringen. Laat het kind daarom een foto hebben van zowel jou als de andere ouder. Het is ook belangrijk dat het kind ook ruimte krijgt om zijn/haar gevoelens te uiten. Uiteindelijk gaat het om rouw. Afscheid nemen van jullie als gezin maar niet als zijn/haar ouders. Het hoeft geen wedstrijd om de leukste ouder te zijn. (wat leuk dan ook moge betekenen) Het leven bestaat uit ups en downs. Creëer los van elkaar nieuwe herinneringen, die het kind allemaal mag koesteren.

 

De 5 tips nog eens op een rijtje om als ouder jouw kind te ondersteunen? (ook al doet de andere ouder dit niet)

  • Laat jullie kind een foto bijhouden van zowel jou en als de andere ouder.
  • Spreek over de vader/moeder van…en niet over mijn ex.
  • Als je belt of contact hebt met de vader/moeder van jullie kinderen neem dan een foto van de kinderen erbij.
  • Behoudt zoveel mogelijk routines zoals slaapdagen bij oma en opa, slaaprituelen, sportactiviteiten,…Creëer los van elkaar nieuwe herinneringen, die het kind allemaal mag koesteren.
  • Je mag best nog grenzen trekken als voorheen en regels hebben zoals daarvoor ook al ben je alleen.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Altijd welkom op een lezing.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash